NYBYGGNADSPROJEKT

Vi utvecklar en ny ICA Maxi-butik med goda och hälsosamma grannar i Åkersberga

ICA Fastigheter har utvecklat en Maxi ICA Stormarknad, Apotek Hjärtat och kompletterande goda grannar inom service och måltidskoncept om 7 000 kvadratmeter i Åkersberga, norr om Stockholm. Fastigheten har byggts i trä, med solceller, sedumtak och geoenergi och är certifierad enligt Miljöbyggnad Guld.

Vid årsskiftet 2016-2017 köpte ICA Fastigheter AB fastigheterna Hagby 1:101 och 1:102 i Åkersberga som ligger utmed väg 276 och granne med Österåkers golfklubb.

Vad har utvecklas på platsen? 

Platsens kommersiella innehåll är lokalanpassat med fokus på måltidsinspiration, hälsa och service för att bidra till ett enklare vardagsliv. Genom en utvecklad e-handel vill vi även hjälpa kunderna att lösa veckans matinköp lite enklare. 

Butiken är utvecklad utifrån framtidens ICA Maxi-butikslösning med bageri, manuella färskvarudiskar och generellt stort fokus på färskvaror samt måltider och hållbarhet. Dessutom erbjuder butiken lokalproducerade varor, samt en non-food avdelning med varor för hushåll och fritid, samt en trädgårdsavdelning med allt för uteplatsen och grillningen.

God mat och hälsa

I anslutning till ICA-butiken har Apotek Hjärtat och Tailor's Barber öppnat verksamheter som båda ger möjlighet till hälsa och egenvård. Tre olika matkoncept ska också öppna här som goda grannar för att förstärka platsen som en destination för god mat och hälsa. Just nu finns restaurangkoncepten Iron (hamburgeria) och Soso sushi med verksamheter i byggnaden. Att samla flera verksamheter och koncept på ett och samma ställe blir ett positivt tillskott för både invånare och besökare till Åkersberga. 
 

- Österåkers kommun är en snabbväxande kommun och en viktig marknad för ICA. Vi vill fortsätta satsa i området, vi bygger vår mest hållbara butiksfastighet hittills och är glada över möjligheten att utveckla kunderbjudandet i Åkersberga i Österåkers kommun med en ICA Maxi och ett Apotek Hjärtat, säger Anna Nyberg, vd ICA Fastigheter.

Vår mest hållbara butik hittills

Fastigheten i Åkersberga är ICA Fastigheters mest hållbara butiksfastighet hittills. Här finns goda hållbarhetsinitiativ genom en byggnation i trä med solceller och sedumtak. Stor hänsyn har tagits för att vår träbyggnad ska harmonisera väl med omgivningens naturområde med skog och golfbana. Byggnaden värms och kyls genom geoenergi och byggnationen sker enligt kriterierna för Miljöbyggnad Guld. Naturligtvis finns sex stycken laddstolpar för el-bilar på plats samt cykelparkering under tak för att bidra till ökade besök med cykel.  

Spaden i backen och invigningen avklarad

Byggstart och första spadtag för den nya ICA Maxi Österåker och grannar togs under festliga former den i oktober 2021 av så väl kommunstyrelsens ordförande som ICA Handlaren Claud Schaffert med flera. Öppningen för byggnadens butiker och restaurangkoncept skedde den 11 maj då cirkeln slöts genom tal och ceremoni av samma personer som vid spadtaget. ICA Fastigheter både äger och förvaltar fastigheten och ICA Maxi drivs av lokala ICA-handlaren Claude Schaffert.

- Det känns jättekul och spännande att jag och mina barn gör den här resan från ICA Kvantum i centrum till en ny ICA Maxi Stormarknad tillsammans, sa Claude Schaffert under sitt öppningstal. 

Nyfiken på fler projekt i trä?

Projektkalender Åkersberga

FAKTA

Vårt projekt i Åkersberga

Fastighet: Hagby 1:101 och 1:102
Ort: Åkersberga
Kommun: Österåkers kommun
Ytor: Totalt cirka 8000 kvm med cirka 7000 kvm säljytor. 
Innehåll: ICA-butik, Apotek Hjärtat, Tailor's barber, Iron (hamburgare) och Soso sushi
Butiksprofil: Maxi ICA Stormarknad
Miljöprofil: Miljöbyggnad guld
Hållbarhetsinitiativ: Träbyggnad med sedumtak varvat med solceller, geoenergi samt  laddstolpar för elbilar

Närliggande grannar: Österåkers Golfklubb, ÖoB, Coop, Flügger Färg, Lloyds Apotek, Willy´s
Kommunikationer: Bil eller buss, promenad eller cykel. Roslagsbanan finns tillgänglig med cykelavstånd
Synlighet: God synlighet utmed väg 276 med nybyggd rondell med avfart till tänkta butiken
Byggstart: 14 oktober 2021
Planerad invigning: 11 maj 2023
Fastighetsägare: ICA Fastigheter AB
Arkitekter: Koncept samt Norra Flygeln

Välkommen till en riktigt hållbar plats

Vår träbyggnad i Åkersberga blir ICA Fastigheters mest hållbara butiksfastighet hittills. Här finns laddstopar för den eldrivne besökaren, ett tak varvat med både solceller och sedumtak samt ett smart värme- och kylsystem genom geoenergi. Här kan du läsa mer om hur initiativen fungerar. 

Träbyggnader och materialval i våra nybyggnadsprojekt

Vi väljer gärna trä tillsammans med andra hållbara material i våra nybyggnadsprojekt, så här tänker vi då.

Läs mer om trä som material

Geoenergi - underjordiska krafter i ICA-butikerna

100 procent förnybar värme och kyla till våra butiksfastigheter. Hållbart och kostnadseffektivt.

Så fungerar geoenergi

Ladda upp med både mat och el vid nya ICA-butiken

Idag finns 228 laddstolpar vid 37 av våra butiksfastigheter, i samarbete med E.ON. Det kommer bli fler.

Läs mer om våra laddstolpar

VISUALISERING - SÅ TÄNKTE VI

Så planerade vi Maxi ICA Stormarknad i Österåker med grannar

I Åkersberga har den nya ICA Maxi-butiken med goda grannar i form av Apotek Hjärtat, Tailor's barber och två restaurangkoncept öppnat. Byggnaden är utvecklad helt i trä med fler goda hållbarhetsinitiativ. Under byggnationen tog vi fram en visualisering för att för en bättre bild av hur projektet skulle bli. Stämmer det? Se gärna vår visualiseringsvideo till vänster.

Dela