FÖR EN MER HÅLLBAR BUTIKSDRIFT

Vi använder en geotermisk lösning tillsammans med restvärme och kyla

En livsmedelsbutik är en komplex temperaturmässigt miljö. Kylmaskinerna läcker ut en del kyla i kundutrymmet, vilket måste hanteras med värmd luft, samtidigt som maskinerna avger värme i sitt arbete att kyla maten. Värme som skulle kunna utnyttjas för uppvärmning på en annan del i butiken.

Komplex miljö av både värme och kyla 

Att färskvarorna i en livsmedelsbutik ska vara kylda för att klara sin hållbarhet är en självklarhet, precis som att kundutrymmet ska vara varmt och komfortabelt för besökarna att vistas i. Det gör butiken till en komplex miljö som ska hantera både hållbarhetsregler som kundkomfort. För att komplicera butiksmiljön ytterligare läcker kyla ut i kundutrymmet när kylskåpen öppnas av kunderna, vilket måste hanteras med värmd luft. Samtidigt genererar kylmaskinerna spillvärme i sitt arbete att kyla maten. Med snillrikt designade system och ett gäng sensorer och givare försöker vi i våra nybyggda butiker dra nytta av kondensorvärmen från kyl- och frys kompressorerna och leda den vidare till platser i byggnaden där den behövs bättre, exempelvis ett kylutsatt pantrum.    

Sedan 2016 har ICA Fastigheter arbetat med lösningar för en mer hållbar inomhusmiljö i främst nybyggda butiksfastigheter, men även i befintliga butiker som vill se över sin energiförbrukning. Genom vår energilösning vill vi på ett modernt och mer energibesparande sätt dra nytta av butikens värme och kyla på ett smartare sätt där systemets bas är en hållbar geotermisk lösning.

Så fungerar bergvärme som förnybar energikälla

Geoenergianläggningen är ett förnyelsebart system bestående av tre stycken cirka 150 meter djupa borrhål i marken, så kallad bergvärme. Systemet är passivt där värme tas upp ur marken och nyttjas som värmekälla till en värmepump. Marken återladdas därefter passivt från omgivningen, som en stor solfångare. Systemet är slutet och kräver minimalt med underhåll.

Genom ett sinnrikt system kan borrhålen även nyttjas för komfortkyla av lokalerna, genom så kallad frikyla, vilken erhålls nästan gratis från berget samtidigt som borrhålen återladdas med värme. Frikylan kan tas upp utan kompressordrift vilket gör den enormt kostnadseffektiv och miljöanpassad. I fastigheterna är frikylan även tänkt att användas för att stöda livsmedelskylan och göra den effektivare.

Med värmen från livsmedelskylan tillsammans med bergvärmen blir butikernas behov av elpanna för spetsvärme under kalla dagar nästintill minimal. Under varma sommardagar hålls elförbrukningen nere för komfortkyla samt livsmedelskylan genom att nyttja frikylan i borrhålen. Sammantaget ger detta en energibesparing per butik på cirka 30 000 k Wh/år, vilket motsvarar cirka sex normalvillors förbrukning av hushållsel per år.

ICA Nära Lindbacken var föregångare

Vår första ICA-butik som fick geoenergi som uppvärmningskälla och som blev lite av ett pilotprojekt var ICA Supermarket Lindbacken i Uppsala som stod klar 2016. Under butiken projektering tänkte vi noga till hur butikens värme och kyla på bästa sätt kunde genereras eller ledas om för att användas på ett miljöanpassat och kostnadseffektivt sätt.

Fler ICA-butiker har följt efter

Sedan starten 2016 har geoenergi blivit en välanvänd energikälla i ICA Fastigheters byggprojekt. Idag drivs cirka 10 butiksbyggnader genom geoenergi, vilka bland annat är:

ICA Kvantum i Hammarö, ICA Maxi Moraberg, ICA Maxi Stenhagen, ICA Kvantum Trosa, ICA Maxi Bålsta, ICA Supermarket Lindvallen och ICA Maxi Österåker. 

Läs mer om geoenergi

Dela