NYBYGGNADSPROJEKT

Helt i trä när ny ICA Supermarket utvecklas i Östhammar

ICA Fastigheter fortsätter att bygga i trä. Denna gång nya ICA Supermarket i Östhammar som utvecklats i anslutning till väg 76, med Apotek Hjärtat som god granne. Butiken öppnade i april 2023 och ersätter tidigare ICA Supermarket Östhammar.

I Östhammars kommun i Roslagen har ICA Fastigheter utvecklat en ny ICA Supermarket-butik i externt läge utmed riksväg 76. Butiken ska servar de cirka 4 500 invånarna och säsongsvis lika många sommarboende och turister, med god mat och service.

Den nybyggda butiken ersätter en den tidigare ICA Supermarket-butiken i centrala Östhammar som upplevdes som trångbodd, hade en knepig parkeringssituation och behövde vidareutvecklas. Beslut för omlokalisering av butiken till ett bättre och mer tillgängligt läge togs och som i ett led av detta förvärvades en lämplig fastighet på Energivägen, en av infarterna till Östhammar från väg 76.

Här har ICA Fastigheter skapat mer service på platsen genom ett Apotek Hjärta som god granne samt drive thru-lösning för smidig upphämtning av förbeställda matkassar via online, vilket inte var möjligt att erbjuda i det tidigare butiksläget.

Ytterligare en ICA-butik i trä

Den nya butiksbyggnaden är cirka 1500 kvadratmeter för ICA-butiken och cirka 200 kvadratmeter för Apotek Hjärtat. Enligt ICA Fastigheters ambition att bidra till platsens hållbarhet och använda hållbara material är den nya butiken byggd helt i trä. Dessutom är solceller installerade på taket och byggnaden har ett effektivt värmeåtervinningssystem. Byggnaden är utvecklad för att certifieras enligt Miljöbyggnad Guld.

Kluster av handel

Med det nya läget in till väg 76, i Östhammars handelsområde, kommer ICA-butiken att vara betydligt mer lättillgängliga för fler kunder. Dessutom bidrar vi till att forma den handelsplats som vuxit fram där genom Coop-butiken, Ö&B samt Jysk och det finns möjlighet för besökarna att stanna till hos flera butiker samtidigt. 

Invigning och nedstängning av tidigare butik

Nya butiken stod klar 26 april 2023 och efter en tid av mycket förberedelse kunde ICA-handlaren Carina Axelsson med personal glatt flytta över sin verksamhet, genomföra en festlig invigning och stänga ned den tidigare butken inom loppet av en vecka. ICA Fastigheter äger och förvaltar den nya butiken. 

Nyfiken på mer?

Projektkalender Östhammar

Läs mer

Läs mer om Östhammar som plats, vad som händer med den gamla ICA-butiken och hur vi gärna bygger i trä. 

Hur är Östhammar som plats att bo i och besöka?

Visste du att Östhammar har en kustlinje på 4 000 kilometer och i den närliggande skärgården finns omkring 1 000 öar?

Läs mer om Östhammar

Vad händer med nuvarande butiken?

Det är nuvarande ICA-handlaren Carina Axelsson som ska driva den nya butiken som ska byggas på Energivägen i Östhammar.

Läs mer om butiksbytet

Vi bygger hållbara platser i trä

Materialvalet får en allt större betydelse vid nybyggnation för en minskad klimatpåverkan. Läs hur vi valt att använda trä när vi utvecklar nya platser.

Läs mer om träbyggnader

FAKTA

Projektet i korthet

ORT: Östhammar

KOMMUN: Östhammars kommun

INNEHÅLL/BUTIKSPROFIL: ICA Supermarket och Apotek Hjärtat

BUTIKSYTA: cirka 1500 kvadratmeter och en mindre lokal för Apotek Hjärtat på cirka 200 kvm. 

SERVICE PÅ PLATS: Apotek samt drive thru för upphämtning av förbeställd mat via online

HÅLLBARHETSINITIATIV: Byggnation i trä med solceller och värmemåtervinningssystem

MILJÖPROFIL: Miljöbyggnad Guld

BYGGSTART: Första spadtag togs den 23 mars 2022

INVIGNING: 26 april 2023

ICA-HANDLARE: Carina Axelsson

LÄGE: Fastigheten ligger precis vid väg 76 med bra acess för dem som passerar vidare norrut i Roslagen. 

NÄRLIGGANDE GRANNAR: Stora Coop, Ö&B och Jysk

FASTIGHETSÄGARE: ICA Fastigheter

Dela