Spadtag

Här ska Leksand mötas kring mat

Tisdag den 16 april 2024 togs det första spadtaget för den nya Supermarket-butiken i Leksand. Den nya butiken, som kommer vara lokaliserad vid norra infarten vid riksväg 70, blir både större och mer tillgänglig via gång- och cykelvägar samt anslutande busshållplats. Här växer en ny mötesplats fram!

Ett flerårigt projekt som nu ror i hamn

Den nya Supermarket-butiken i Leksand, som också kommer innehålla Apotek Hjärtat, har planerats sedan 2012. Det har varit många olika utmaningar längs vägen, som det ibland är i utvecklingsprojekt. Nu har äntligen ett första spadtag tagits och därmed är bygget inlett. Spadtagarna var Jan-Erik Hellman, ICA Fastigheter, Sebastian Larsson, kommunstyrelsens ordförande, Anders Skoglund, Skoglunds Bygg och Malin Rusk, ICA-handlare för den blivande butiken. 

- Det känns väldigt högtidligt att vara här. Det här är ju en otroligt lång process som vi nu någonstans når kulmen av. Från kommunens sida innebär den nya butiken ju såklart väldigt mycket. Det blir nya arbetsplatser. Det blir en mötesplats framför allt, där människor i alla åldrar och oavsett bakgrund kommer att mötas, diskutera och träffa sina nära och kära. En gammal kärlek, eller en ny kärlek, kanske man träffar på den här platsen, sa Sebastian Larsson, kommunstyrelsens ordförande. 

ICA-handlarparet satsar på det nya läget

ICA-handlarna för den nya butiken blir Malin och Christer Rusk, som för nuvarande är handlare för den befintliga ICA Supermarket Mårtas i centrum. Invigning beräknas bli inför sommaren 2025. 

En butik med hållbarhet och miljötänk i åtanke

I samband med det lokala förankrandet och mötesplatsen satsas det bland annat på solceller, fjärrvärme och cerifiering i Miljöbyggnad Silver.

- Nu börjar vi bygga, och för mig som jobbar med fastigheter är jag otroligt stolt och glad över att kunna se bilder av visionsdelar över vad vi ska skapa, särskilt i en tid där klimatet ligger högt på agendan och vi är i en bransch som förbrukar mycket CO2. Men jag vet också hur mycket man har jobbat i projektet för att faktiskt minska avtrycken. Det finns en hel del grön betong som ska ner i marken, men det kommer också att komma en väldigt fin trästomme som kommer att synas i butiken – som också är ett sätt att faktiskt hantera den stora utmanade frågan, sa Jan-Erik Hellman.

- Vi tänker satsa stort på hållbarhet och jobbar för så lågt klimatavtryck som möjligt genom hela byggprocessen och bland annat bygga med till största delen trästomme, träpanel och grön betong. Fastigheten kommer certifieras i Miljöbyggnad silver. Vi vill att byggnaden ska andas Dalarna och Leksand så därför kommer vi ha Leksandbandet i träpanelen och måla fasaden i falurödfärg, säger Marie Brandstedt, projektledare, ICA Fastigheter. 

Samtidigt som grundarbetet för byggnaden färdigställs ska även marken sanseras. 

- Vi har en nära dialog med Leksand kommun, både miljökontoret och exploatering. Miljökontoret för att se till att de får in redovisningen på saneringen på det sätt de önskar och att vi gör alla åtgärder vi kan för att göra marken byggbar - dvs hållfast för att bygga vår butik stabilt och klimatsmart. Vi kommer tillsätta ett reningsverk under några veckors för att rena vattnet samt schakta ur ca 5000kvm. Utredningar pågår kontinuerligt och vi sanerar marken samtidigt som vi färdigställer grundarbetena för byggnaden, fortsätter Marie Brandstedt. 

Från vänster: Kalle Fahlin, ICA Sverige, Sebastian Larsson, Leksands kommunstyrelse och Jan-Erik Hellman, ICA Fastigheter.

Malin och Christer Rusk, ICA-handlare för den blivande butiken.

Vill du veta mer?

Dela