Våra marknadsplatser

Gym och hälsoaktörer har hittat vägen till handelsplatserna och dess flöden

Med en ständig ökning av antalet medlemskap hos landets gymaktörer har hälsa och rörelse blir en allt viktigare komponent i det vardagliga livet för många. Men att få in träningspassen bland vardagsbestyren kan för många ibland bli svårt. Lösningen är ofta att besöka ett gym vid en större handelsplats. Vi har gjort ett nedslag i den nya trenden med gym på handelsplatser och varför just det kan lösa vardagsknuten.

När nya samhällen etableras eller en plats får en uppfräschning finns ett flertal verksamheter oftast med från början och skapar själva infrastrukturen. Här finns livsmedelsbutiker, postutlämning, för- och grundskola, vårdcentral, frisör, bank, kiosk och apotek som det mest grundläggande. Utöver det finns oftast önskemål om verksamheter vilka bidrar till att ge det nya området det där lilla extra. Exempel på det är verksamheter som bageri, café, kvarterskrog, blomsteraffär, present- eller inredningsbutik och delikatessaffärer, gärna med en lokal tvist eller spännande historia. 

Gym med som naturlig aktör i nyetablerade samhällen

En verksamhetstyp som på senare år lyckat ta sig in i den första grundläggande kategorin är gym och hälsoanläggningar. I så väl bostadsområden som stadskvarter etableras diverse gym, sport- och hälsoanläggningar som aldrig förr, vilket naturligtvis är en spegling av dagens samhällssyn på motion och rörelse. Aktörerna har spännande och varierande inriktningar för olika typer av målgrupper, men som gemensamt strävar efter att ge besökaren en bättre hälsa och rörelseglädje. Intressant att notera är att etableringarna av dessa hälsoaktörer under de senaste åren även nått utanför den trendiga stadskärnan och återfinns hos flertalet externhandelsplatser runt om i landet. Det kan låta som en omväg till träning, men som visar sig vara precis tvärt om när vi kikar lite djupare på den nya trenden.   

Gym etablerar sig allt mer på handelsplatser

För ICA Fastigheters handelsplatser är intresset hos gymaktörer inget undantag. 2010 etablerades det första gymmet, Fittness24/7 öppnade lokaler i nyutvecklade Sannegården vid norra älvstranden i Göteborg. Sedan dess har gym öppnat i anslutning till en större ICA-butik i både Västerås, Uppsala, Malmö och Barkarbystaden och på anda handelsplatser ser vi dem ofta som granne hos närliggande fastighetsägare. Innehållet varierar från det lilla gymmet som har öppet 24 timmar om dygnet till trampolinanläggningen för barn. 

Omväg eller smartväg till gymmet?

Om vi ska titta närmare på fördelarna med gym vid handelsplatser, hur kommer det sig att många faktiskt väljer att åka till en handelsplats och träna i stället för att ta gymmet i stan eller mer nära bostaden? Det kan låta som en omväg. Vi frågade ICA Fastigheters uthyrningsansvarige, Annika Schönefeld om varför intresset för gym- och sportanläggningar ökat så mycket just på handelsplatser. 

-          Jag skulle säga att det har mycket med enkelhet i vardagen att göra. Även om de som tränar är beredda att köra ett hårt svettigt pass på gymmet är det ändå viktigt för dem att vägen till gymmet ska vara enkel, då tid i vardagen är värdefullt. På en handelsplats är parkeringsplatserna många, de är kostnadsfria och ligger i nära anslutning till friskvårdsanläggningen/gymmet vilket gör tillgängligheten ännu smidigare för den träningssugne. I stan eller närcentrumet är det svårt att få parkeringsplatser och ofta kostar de skjortan. Vid en handelsplats kan många av vardagens ärenden även klaras av innan eller efter passet, vilket gör livet enklare i stort, säger Annika Schönefeld.

Annika får många förfrågningar från gym som vill etablera sig i anslutning till en ICA-handelsplats vilket beror mycket på deras bra trafiklägen, väl synlighet från vägen och smidigheten för besökarna att ta sig till. Gym- och friskvårdsaktören får en bra exponering i kombination med en ICA-butik och dessutom kan de ta del av det stora kundflöde en större ICA-butik genererar varje vecka på platsen.  

ICA Fastigheter gillar hyresgäster med ett hälsotänk

För ICA Fastigheter är hyresgäster som har ett hälsotänk uppskattade då god- och hälsosam mat i kombination med motion är en viktig fråga för hela ICA-koncernen. Hos ICA-butikerna försöker de försöker uppmuntra sina kunder till hälsosamma matval och även hyresgästen Apotek Hjärtat har ett fint utbud på egenvård/hälsoprodukter som är relaterade till träningsintresserade som söker lite mer nischade kosttillskott som mineraler och proteiner.  

- Att låta ett apotek, gym eller sportanläggning etablera sig nära en ICA-butik gör att vi förstärker människors syn på att fortsätta leva-  eller börja leva, ett hälsosammare liv, säger Annika Schönefeld. När tillgängligheten är så bra på både hälsosam mat, fysiska och roliga träningsformer, finns det inte längre någon ursäkt för att välja bort hälsa och träning, 

säger Annika Schönefelt, uthyrningsansvarig ICA Fastigheter

I dagens digitala samhälle blir rörelse och hälsosam mat en än mer viktig punkt i vardagen. För att bidra till ett levande och hälsosamt samhälle står dörren välkomnande öppen för gym och andra hälsoaktörer som vill bli en god granne på våra marknadsplatser och bli en del av vårt mål om en enklare och hälsosammare vardag.

Dela