NYHET SPADTAG

Ett spadtag för ICA Fastigheters första butik i trä

Den 19 november togs det första spadtaget till ICA Supermarket Lindvallen, ett första startskott för ICA Fastigheters nya ICA­butik i ett bättre läge och med bredare utbud av god mat och service som ska attrahera fler boende och besökare i Sälenfjällen.

På byggarbetsplatsen vid väg 66 fanns för att delta på spadtaget var Hans Unander, kommunstyrelsens ordförande i Malung-Sälens kommun, Lena Boberg, vd ICA Fastigheter, Peter Lohman från Fastec, Cecilia Andersson från Peab samt Maria och Tomas Olsson, ICA-handlare för den nya Supermarket-butiken.

– Jätteroligt, sa handlaren Maria Olsson om det första spadtaget till tidningen Icanyheter. Planeringen har pågått länge så det känns jättebra att vara igång med byggnationen.

Efter tal och det ceremoniella grävandet var det dags för varm lunch i det tillfälliga tältet på byggarbetsplatsen. När första spadtaget nu är taget inleds ICA Fastigheters första byggnation av en ICA-butik helt i svenskt massivträ. Fastigheten har stort hållbarhetsfokus där såväl material som formspråk bygger vidare på traktens lokala byggnadstradition.

- ICA Fastigheter vill vara med och skapa ett mer hållbart samhälle och vi är glada över att kunna bygga vår första butik helt i massivträ. Att bygga av svensk skog är bra för såväl klimatet som för den svenska landsbygden. Trä är ett hållbart och långsiktigt materialval och vi tror att det finns stor potential att bygga mer i trä i våra projekt framöver, säger Lena Boberg, vd för ICA Fastigheter.

Bättre tillgänglighet med nytta för andra fjällresenärer

Nya ICA Supermarket Lindvallen etableras vid infarten till skidområdet Lindvallen och får därmed ett betydligt attraktivare läge längs fjällvägen och kommer kunna serva även de turister som ska vidare i Sälenfjällen.
– Vi har öppet året runt och blir mycket mer synliga. Dessutom ökar vi tillgängligheten via fler parkeringsplatser. Onlinekunder kommer att kunna hämta sina order i en drive thru. Det blir en väldigt modern butik med självskanning och självutcheckning. Och vi får givetvis möjlighet att erbjuda ett avsevärt bredare sortiment, fortsatte Maria Olsson.

Säljytan ökar från 840 kvadratmeter till 1 400 kvadratmeter och ökningen innebär att butiken kommer kunna erbjuda ett fullskaligt färskvarusortiment till kunder och besökare. När butiken står klar kommer den ersätta nuvarande ICA Nära Lindvallen vid Experium, en fastighet som genom en bytesaffär ägs av Skistar och kommer byggas om till nya effektiva ytor för skidanläggningen.

Nya arbetstillfällen skapas

Tack vare butikens expansion kommer ICA Lindvallen anställa ytterligare fem till tio året-runt anställda och bidra till fler heltidsjobb i Sälenfjällen. Butiken beräknas öppna till vintern 2020/2021 och kommer ägas och förvaltas av ICA Fastigheter.

 

HÅLLBAR ENERGI

Geotermisk värme och kyla - så fungerar det

En livsmedelsbutik är en komplex temperaturmässigt miljö. Sedan en tid har ICA Fastigheter ett projekt kring inomhusmiljö för nya butiker med syfte att dra nytta av både värmen och kylan på ett smartare sätt samt att kombinera det med en hållbar geotermisk lösning.

Läs hela artikeln
Dela