HÅLLBARHET

ICA Fastigheter bidrar till att fler barn ska få ett meningsfullt sommarlov

Varje sommar besöker tusentals barn sommarkollot Barnens Ö. I sommar får de chansen att njuta av lunch från ett sprillans nytt storkök. ICA Fastigheter totalrenoverar nämligen just nu sommarkollogården Tallåsen – för att bidra till att fler barn ska få ett meningsfullt sommarlov.

Hej Lasse Åhsberg, du projektleder ICA Fastigheters upprustning av sommarkollogården Tallåsen på Barnens Ö i Roslagen, berätta!

- Vi på ICA Fastigheter gör en totalrenovering av sommarkollogården Tallåsen på Barnens Ö. Huset har stort renoveringsbehov och inrymmer idag ett kök som är väldigt eftersatt, så vi kommer att bygga ett helt nytt storkök, nytt el-, VA- och ventilationssystem, nya golv, nytt yttertak och ett fint nytt altandäck. Projektet ska vara klart i slutet av maj och strax därefter ska kollobarnen kunna nyttja huset.

Varför gör ICA Fastigheter det här?

Det startade egentligen för två år sedan när vi blev kontaktade av ett nätverk av ICA-handlare i Storstockholm som ingått ett samarbete med Barnens Ö i samband med att ICA firade 100 år. Barnens Ö har väldigt många fastigheter och många i behov av upprustning. ICA-handlarna undrade därför om inte vi kunde stödja på något sätt.

Det kändes självklart att vi skulle använda vår expertis här, så under ICA Fastigheters sommarsamling arbetade vi inom bolaget fram idéer och landade till slut i Tallåsen-projektet. Det gör också det hela extra roligt – att vi tillsammans i bolaget fått vara med att bidra.

I entreprenaden kommer ICA Fastigheter anställa en person som står långt utanför arbetsmarknaden, berätta.

Vi har en tät dialog med Arbetsförmedlingen för att få en eller två personer som idag står långt utanför arbetsmarknaden, in i projekt. Vi ser det som en jättebra chans att kunna erbjuda en meningsfull sysselsättning och några första rader på sitt cv.

Hur tror du att det kommer att kännas att komma ut här i sommar när renoveringen är klar?

Jag ser verkligen fram emot det. Barnens Ö är en väldigt viktig plats. Det har varit barn och unga på kollo här i över 100 år. Det är lite av ett kulturarv och över 4 000 barn kommer hit varje sommar.

Det är jätteviktigt att det finns sådana här platser som ger ungdomar en möjlighet att umgås, leka och få nya kompisar. Jag tror det kan motverka utanförskap och bidra till ökad integration. Att få vara med och bidra till ett meningsfullt sommarlov för fler barn känns jättekul, säger Lasse. 

 

 

Dela