Nytt projekt | 20 februari 2018

Asllani Court ska främja integration och mångfald

Fotbollsplanen uppkallad efter Vimmerbytjejen och landslagsstjärnan Kosovare Asllani, ska få fler tjejer med invandrarbakgrund att börja idrotta och träffa nya bekantskaper. ICA Fastigheter projektleder bygget.

I samband med att ICA fyller 100 år så har alla ICA-handlare haft möjlighet att ansöka om att få bidrag till att förverkliga lokala sociala engagemang runt om i landet. 

Ett av 12 vinnande projekt är idén om Asllani Court, initierad av ICA Kvantum i Vimmerby och handlaren Per Lindqvist. En fotbollsplan uppkallad efter Vimmerbytjejen och landslagsstjärnan Kosovare Asllani, som fick sin fotbollsfostran i Vimmerby. Syftet är att få fler tjejer med invandrarbakgrund att börja idrotta och träffa nya bekantskaper. ICA Fastigheter projektleder bygget

Fotbollsplanen finns redan i dag i Bullerbyn i Vimmerby men anläggningen är sliten och ska rustas upp och döpas till Asllani Court. Den behöver bland annat bättre belysning och underlag och det planeras även för en idolvägg med Kosovare Asllanis resa från Vimmerby ut i fotbollsvärlden. 

Vår projektledare Niclas Lundgren menar att projektet är ett viktigt initiativ i jämställdhetsarbetet och i arbetet att främja integration och mångfald i samhället.

- Satsningen är en del av ICAs hållbarhetsarbete och passar väl in i vår egen hållbarhetsstrategi kring mångfald och socialt ansvar. Att känna tillhörighet är fundamentalt för en lyckad integration. Det är också viktigt att lyfta tjejer inom idrottsvärlden. Vi vet att det finns ett lägre engagemang kring idrottande tjejer i Sverige i jämförelse med män. Vår förhoppning är att fotbollsplanen ska vara tillgänglig för alla och bidra till ett aktivt liv, möten, samhörighet och trygghet. 

Niclas Lundgren, projektledare  

 

Hur är det att leda ett sådant här projekt med många inblandade och vilka utmaningar har du stött på?

Det som varit speciellt med detta projekt är att vi inte haft varken sponsorer eller upplägg klart för oss från start – och båda är beroende av varandra. Vanligtvis så finns ett färdigt koncept innan man drar igång den här typen av projekt. Det har vi löst allteftersom. En stor utmaning har varit att tillsammans med alla inblandade sätta en gemensam ambitionsnivå utifrån idé på upplägg och tillhörande kalkyl. 

Projektet är i projekteringsstadiet och bygglov ska nu sökas. Asllani Court invigs den 21 maj.

Till vänster på bilden, David Lindgren, projektledare på Vimmerby IF. Till höger, Per Lindqvist ICA-handlare på ICA Kvantum Vimmerby.

Fotbollsplanen i Bullerbyn, Vimmerby i juni 2017. Nya Asllani Court invigs den 21 maj.

Dela