Samhällsengagemang

”Asllani Court har verkligen blivit en magisk plats”

I våras invigdes Asllani Court i Bullerbyn, Vimmerby – en fotbollsplan med syfte att inspirera fler tjejer med olika bakgrund att börja spela fotboll. Ett gemensamt initiativ mellan Vimmerby IF, den lokale ICA-handlaren Pelle Lindqvist och ICA Fastigheter. Men vad har egentligen hänt sen invigningen? Vi träffade David Lindgren på Vimmerby IF för att höra mer.

Ett stort A och graffitimålningar föreställande en leende Kosovare Asllani i landslags- och Vimmerbytröja tronar upp utmed planen. Vid ingången välkomnas barnen och ungdomarna av nedskrivna hälsningar från landslagsstjärnan och förebilden.

– Det har verkligen blivit en magisk plats och man fylls med väldigt goda känslor i kroppen när man närmar sig och ser A:et i entrén lysa och planen full av barn och glädje, säger David Lindgren som är projektledare för Asllani Court-projektet på Vimmerby IF.

– Ungefär 25 tjejer i veckan spelar nu fotboll på Asllani Court och hälften av dem har redan börjat spela fotboll i Vimmerby IF och går på föreningens egen eftermiddagsverksamhet. Där erbjuder vi en meningsfull fritid för mellanstadiebarn med läxhjälp, aktiviteter, fotboll och nyttigt mellanmål – tack vare Pelle Lindqvist på ICA Kvantum Vimmerby.

En inkluderande och trygg plats

Tillsammans med Vimmerby IF och ICA-handlaren Pelle Lindqvist byggde ICA Fastigheter i våras Asllani Court för att skapa en inkluderande plats där fler ungdomar och framförallt tjejer ska förverkliga sina drömmar. David menar att platsen redan blivit en speciell, populär och inte minst trygg plats.

– Tryggheten har inte bara ökat tack vare vuxna förebilder på plats utan också tack vare belysningen som nu finns när mörkret börjar komma allt tidigare. Den låter oss vara på planen tryggt ännu längre. Det gör mig stolt att den här planen gör att ännu fler tjejer börjar idrotta och blir en del av svenskt föreningsliv.

I höst kommer Kosovare Asllani på nytt till den egna fotbollsplanen tjejer från Linköping och Vimmerby IFs egen Tjejtruppen för att spela med barn och ungdomar.
– Det kommer bli en höjdpunkt för många, säger David Lindgren.

Läs också: ICA Fastigheter en del av Asllani court ska få tjejer att följa sina drömmar

Dela