HÅLLBARHET

Gurkor och lax - odlade vid ICA Maxi-butiken i Östersund

På en yta vid ICA Maxi Östersunds parkering byggs nu stora växthus för kretsloppsodling, eller akvaponi som det kallas.

Initiativet i Östersund är taget av ICA-handlaren Kent Kristoffersson som brinner för hållbarhet och enklare lösningar. När han föreslog för oss på ICA Fastigheter hur en kretsloppsodling på parkeringen vid vår fastighet skulle kunna bli ett unikt hållbarhetsinitiativ på orten, satte vi oss ned och började planera tillsammans.

Kent Kristoffersson, ICA-handlare på ICA Maxi Östersund berättar.
- Vi är snart halvvägs på väg mot att ha ett 1200 kvadratmeter stort växthus med en egen fiskodlingsdel. Planen är inte att bli helt självförsörjande med den egna odlingen - om man bortser från gurkodlingen som ska kunna leverera allt som går åt i butiken varje år.

Tonvis med lax, gurka och tomater

Planen är 10 ton färdig lax / år, 85 ton gurka, 12 ton tomater och 45 000 krukor med sallad och örter.

- Den stora volymen för oss är gurkan och vi kalkylerar med att bli självförsörjande. Vi säljer cirka 85 ton per år och det ska vi kunna producera här på plats. Detta gör att vi slipper köpa och frakta gurka från Spanien under vinterhalvåret vilket är bra i hållbarhetsaspekt, säger Kent Kristoffersson.

Laxen som ska odlas lokalt produceras av Agtira

Fiskrommen kläcks i en anläggning i Härnösand, ynglen får växa till sig för att sedan placeras i anläggningen i Östersund. På sikt finns möjlighet att utöka fiskbeståndet till att omfatta även regnbågslax och röding. Fisken behöver inte fem-sex dagar för transport, vilket gör att fisken håller sig färsk längre för konsumenten.

Planen är även att den lokalt odlade maten inte ska bli dyrare än de som kunderna är vana vid.

 

 

Kent Kristoffersson, ICA-handlare ICA Maxi Östersund

Visionsillustration kring framtida akvaponianläggning vid ICA Maxi Östersund. Illustration: Agtira

Kontakt

Vill du prata mer hållbarhet kan vi boka ett möte!

Dela