NYBYGGNADSPROJEKT

Klimatsmart ICA-butik till nya området Lindbacken

I mars 2016 tog vi det första spadtaget till Lindbackens nya matmarknad. En ny ICA Nära-butik, med utbud och öppettider som ska passa de boende i det nya bostadsområdet Lindbacken i Uppsala kommun.

ICA Fastigheter har byggt en ICA Nära-butik i det attraktiva och centrala läget precis vid infarten till det nya bostadsområdet Lindbacken. Butiken har god tillgänglighet för besökarna då en busshållplats finns i anslutning till fastigheten. För den bilburne finns ett 40 parkeringsplatser som tillhör butiken och ytterligare parkeringsmöjligheter finns i närområdet.

Barnfamiljer prioriterade

ICAs fokus var att skapa en attraktiv och inspirerande livsmedelsbutik som ska ge de som bor och rör sig ­ i området god service och prisvärda varor. Butiken, under ledning av ICA-handlaren Henry Alexandersson, har ett anpassat sortimentet för de boende i området, med fokus på barnfamiljer där framträdande avdelningar av Frukt & Grönt, bröd och färskvaror.

Geotermisk lösning i klimatsmart butik

Butiken har en klimatsmart geotermisk lösning där energi fångas upp genom borrhål till energilager från jordens inre men relativt nära jordens yta. Lösningen används för så väl uppvärmning av ICA-butiken som kyla i livsmedelsutrymmena och maskinrum. Geotermisk energi anses som ett bra alternativ då den är effektiv, miljöanpassad och pålitlig. Som ytterligare energibesparingsåtgärd förses dessutom butikens hela försäljningsyta på 600 kvadratmeter, med energisnål ledbelysning.

Det första spadtaget till ICA Nära Lindbacken togs den 10 mars 2016, och butiken på cirka 900 kvadratmeter invigdes 14 september samma år. Byggherre, förvaltare och fastighetsägare är ICA Fastigheter.

Lindbacken ett växande bostadsområde

Bostadsområdet Lindbacken, som ligger längst med nya väg 288, kommer i första etappen innehålla cirka 900 bostäder, mestadels villor och radhus. Två förskolor och en grundskola har redan öppnats i området 

Uppsala med omnejd är idag ett växande område. Under de kommande åren har Uppsala kommun planerat för att ytterligare 4 000 bostäder ska byggas.

HÅLLBAR ENERGI

Projekt för geotermisk lösning

En livsmedelsbutik är en komplex temperaturmässigt miljö. Kylmaskinerna läcker ut en del kyla i kundutrymmet, vilket måste hanteras med värmd luft, samtidigt som de avger värme i sitt arbete att kyla maten, värme som kan utnyttjas för uppvärmning. Sedan en tid har ICA Fastigheter ett projekt kring inomhusmiljö för nya butiker med syfte att dra nytta av både värmen och kylan på ett smartare sätt samt att kombinera det med en hållbar geotermisk lösning.

Läs hela artikeln

  Fakta Lindbacken

  ICA Nära-butiken i Lindbacken

  FASTIGHET: Vaksala-Lunda 1:44
  ORT: Lindbacken
  KOMMUN: Uppsala
  LÄGE: Nära nya väg 288 med ett 40-tal parkeringsplatser
  INNEHÅLL/BUTIKSPROFIL: ICA Nära med postutlämning och ATG ombud
  YTA: 990 kvm, varav 613 kvm säljyta
  MÅLGRUPP: Boende i området Lindbacken, främst barnfamiljer
  MILJÖPROFIL: Hög, butiken kommer att använda sig av geoenergi för både kyla och värme
  FÖRSTA SPADTAG: 10 mars 2016
  INVIGNING: 14 september 2016
  FASTIGHETSÄGARE: ICA Fastigheter AB
  ICA-HANDLARE: Henry Alexandersson
  KOMMUNIKATIONER: Busshållplats i närheten av butiken
  LÄS MER: Områdets webbplats http://www.lindbacken-uppsala.se/omradet/

  Visa hela informationen Dölj informationen

  Fasadritningar

  19 september 2016

  ICA Nära Lindbacken har öppnat

  Den 14 september öppnades portarna till den nya klimatsmarta butiken i Lindbacken strax utanför Uppsala.

  10 mars 2016

  Första spadtag för klimatsmart ICA Nära-butik i Lindbacken, Uppsala

  Den 10 mars togs det första spadtaget för det nya området Lindbackens framtida ICA Nära-butik. Spadtaget var efterlängtat och intresset från de boende i området var stort.

  Dela