Brunnshög, Lund

  nytt kvarter i brunnshög

  Den goda jorden som grund till ekosystemet

  Under 2014/2015 höll Lunds kommun en markanvisningstävling gällande ett kvarter i framtidsstadsdelen Brunnshög, Lund. ICA Fastigheters bidrag var ett av fyra förslag som gick vidare i markanvisningstävling och som slutligen vann.

  I det förslag som ICA Fastigheter presenterade för Lunds kommun, vill vi i Brunnshög nära Lund, utveckla ett helt nytt kvarter på 20 245 kvadratmeter som ska innefatta dagligvaruhandel, bostäder, kontor och service, anpassat efter kommunens framtida visioner för Brunnshög. Här vill vi skapa ett modernt kvarter med fokus på människorna som lever och bor här. ICA kommer att utveckla hela området till ett stadsmässigt blandstadskvarter som utöver ICA-butik och bostäder har service som förslagsvis förskola, bibliotek, LSS-boende, restauranger och handel. 

  Spännande dagligvarubutik med saluhallskänsla

  Butiken ska vara en inspirerande ICA-butik, med stort fokus på både ekologisk och lokalproducerad mat, då butiken har Sveriges bästa odlingslandskap runt hörnet. Butiken ska ge en känsla av saluhall och växthus i ett, där kunden innanför den glasade entrén möts av en inspirerande frukt- och grönt avdelning, breda delikatessdiskar och ett butiksbageri. 

  kvarteret med matbutiken som nav

  I vårt kvarter kommer alla vara välkomna! Här kommer det finnas yteffektivt boende för allt ifrån unga, studenter och forskare, till barnfamiljer i radhus, seniorer i lägenheter och LSS-bostädernas invånare. Vår byggnad vid stadsdelstorget blir områdets naturliga mötesplats, med den stora matbutiken som nav. Här är det liv och rörelse i ett kvarter skapat för det dagliga livet med god service genom butiken, dess bageri och café, apotek, spelhörna, postutlämning och uttagsautomat. Här finns också plats för andra servicefunktioner som restaurang med lokalproducerad mat, tandläkare, optiker, frisör, gym, sjukgymnastik, vaccinationscentral och cykelverkstad.   

  Hållbarheten i centrum

  ICA Fastigheter  har varit miljöcertifierade enligt ISO 14001 sedan 1999 och det är en viktigt redskap i vårt långsiktiga miljöarbete. I vårt kvarter står hållbarhetsaspekterna i centrum och vår ambition är att byggnaden som helhet ska certifieras som Miljöbyggnad Guld. Vid en byggnation i Brunnshög kan vi också tänka oss det internationella miljöklassificeringssystemet BREEAM. Detta innebär på energisidan att lokaldelarna av kvarteret ska klara sig på 40 kWh per kvm och år, och bostadsdelarna på 50 kWh per kvm och år. 

  Vi skapar platser kring våra butiker

  Med ICAs kvarter i Brunnshög vill vi skapa platser kring våra ICA-butiker, där människor bor, lever trivs och verkar. ICA är en stark aktör som gemensamt med kommuner och rätt partners kan skapa långsiktiga, hållbara platser med liv och rörelse. Vid färdigställandet av kvarterets bebyggelse ser vi framför oss en tredimensionell fastighetsdelning där ICA Fastigheter kvarstår som den långsiktiga ägaren av de kommersiella delarna och, våra föreslagna, tillhörande kommunala funktionerna i kvarterets nedre del. Preliminär byggstart planeras till 2019 och preliminärt färdigställande till hösten 2021. När Brunnshög är färdigbyggt kommer 40 000 personer att bo eller ha sin arbetsplats här.

  13 december 2017

  Så här äter du i framtidens storstad!

  Kan digitaliseringen hjälpa oss äta och handla mat mer klimatsmart? Det diskuteras i podcasten från Openlab som fokuserar på mat och samhällsutmaningar. Möt värderingsforskaren Peter Majanen som tror ohälsosam mat kommer bli nyttig, och lyssna till ICA:s futurist Malin Eriksson och chefen för nya innovationshubben ICA-x, Samuel Young. Lyssna på podden här!

  4 oktober 2017

  Högtidlig invigning av nya stadsdelen Brunnshög

  Den 4 oktober invigdes Lunds nyaste och mest innovativa stadsdel. På plats för ett första spadtag fanns företrädare för Lunds kommun och flertalet av de byggherrar som ska vara med och forma den nya stadsdelen, däribland ICA Fastigheter. Omringad av grävskopor och till ljudet av studentorkestern Bleckhornen hälsade Lundaprofilen Johan Wester välkommen till invigningen av byggandet av Brunnshög. Didrik 6 år, var den som fick äran att ta det första spadtaget.

  9 maj 2017

  Nobelpristagare sätter namn på Brunnshög

  Nu sätts nu namn på gator, kvarter, parker och platser i den nya stadsdelen i Brunnshög. Området präglas av kunskap på hög nivå och namnen ges till kända nobelpristagare, upptäckter och innovationer. Vilken vetenskapsman/-kvinna kommer finnas nära ICA Fastigheters kvarter? Vem tycker du skulle passa?

  3 januari 2017

  När kommer spårvagnen?

  Spårvägsprojektet går vidare och politikerna i Lund kommer att kunna ta beslut om byggstart i början av 2017. ICA Fastigheters kvarter i centrala Brunnshög kommer att ha en hållplats för spårväg precis i anslutning till ICA-butiken och bli en naturlig mötesplats för boende i Brunnshög. Brunnshögsgatan, där spårvägen ska dras, finns redan byggd och med lite fantasi går det att föreställa sig hur spårvagnarna kommer rullande. Trafiken beräknas starta 2019. Lunds kommun meddelar även att detaljplanerna för bebyggelsen av Centrala Brunnshög, med handelskvarter och stadsdelspark, går ut på samråd som varar till i slutet av februari. Du kan läsa mer om Brunnshög som framtidens nya stadsdel på www.lund.se/brunnshog

  15 december 2016

  Brunnshög i fokus på ICAs kapitalmarknadsdag

  Den 15 december hölls ICA Gruppens kapitalmarknadsdag i Stockholm. På programmet stod bland annat en genomgång av gruppens strategiska prioriteringar och mål. Ett av dem är projektet Brunnshög och vårt kvarter i den nya stadsdelen.

   FAkta Brunnshög

   Ort: Brunnshög, Lund

   Yta: Ingen exakt uppgift i dagsläget. En normalstor ICA-butik är idag omkring 5 000 kvadrat meter stor.

   Innehåll: En lokal och inspirerande ICA-butik i en 3D-lösning. I kvarteret planeras det även för bostäder, retail och närservice

   Miljöprofil: Miljöbyggnad guld eller internationell certifiering enligt BREEAM

   Byggstart: Preliminär byggstart 2019

   Invigning: cirka 2021

   Fastighetsägare: ICA Fastigheter AB för ICA-butiken i en 3D-lösning.

   Läs mer: https://lund.se/brunnshog

   Visa hela informationen Dölj informationen

   Situationsskiss

   Artikel i Lokalnytt 28 januari 2016

   Brunnshög är Lunds nya stadsdel

   Av: Henrik Ekberg

   I svallvågorna efter Max IV och ESS växer nu den nya stadsdelen Brunnshög fram. Där kommer Ica Fastigheter att bygga blandstad, med bland annat butiker, bostäder och service­verksamheter. – Vi vill skapa ett modernt kvarter med fokus på människor som lever och bor där, säger Lena Broberg, vd för Ica Fastigheter. 

   Läs hela artikeln här:

   https://www.lokalnytt.se/artiklar/1007/brunnshog-ar-lunds-nya-stadsdel

   Dela