Karriär

Kenneth hittar lösningar för hur ICA-butiker ska fungera som bäst

Med flera års erfarenhet som ICA-handlare och tjänsteman är han en nyckelspelare i många av våra nybyggnationer och förnyelseprojekt genom hela landet. Kenneth Wåhlin är byggprojektledaren som tar våra projekt från start till mål och skapar hållbara och levande platser.

Hallå Kenneth, hur kom du in på ICA?

– Att jag kom in på ICA beror på att det var en tjänsteman som kom över ett par gånger till min butik och frågade om jag var intresserad av att börja på ICA som handlare. Då jobbade jag nämligen på Coop som föreståndare. Efter ett tag gav jag med mig och blev ICA-handlare på en dotterbolagsbutik i Ludvika.

– Jag drev butiken i fyra år innan den skulle ombildas, och sen var tanken att jag skulle vara tjänsteman under tre till sex månader innan jag skulle ta över en ny ICA-butik. Så här 24 år senare kan jag konstatera att de där tre till sex månaderna inte tagit slut än – jag är fortfarande tjänsteman.

Berätta om din roll som projektledare idag, vad innebär den?

– Jag driver projekt med allt som har med fastigheten och bygget att göra. I min roll startar jag upp processerna och tillsammans med andra gör jag byggmanualer, förfrågningsunderlag och köper upp en entreprenör som ska bygga. Sedan har jag också hela ekonomiansvaret i bygget. Det är viktigt att vi håller ordning på det, i byggen är det lätt hänt att man får en del överraskningar.

Vad tycker du är roligast i din roll?

– När handlaren har en utmaning om hur butiken ska fungera på bästa sätt och jag kan gå in med min expertis. Dels hur vi ska bygga och dels hur handlaren ska få det att fungera i butiken. Det är min starka sida i och med att jag själv har drivit butik.

Vad tycker du är det viktigaste att tänka på i dialog med handlare?

– Det är viktigt att ha en konstruktiv dialog med handlaren och väga olika för- och nackdelar. Vi som fastighetsägare behöver hela tiden tänka långsiktigt, och inte bara på den dagliga driften. Vad gör vi idag för att bevara värdet för ICA om 50, eller säg 100 år? Vi måste väga in många andra faktorer kring fastigheten och då är det viktigt att ha en bra dialog med handlaren.

Vilka egenskaper tycker du krävs för din roll?

– En bra projektledare ska kunna organisera, vara en god ekonom, god lyssnare och en bra ledare. Som projektledare har jag fördelen att inte behöva göra allting själv, men jag måste se till att det blir gjort och delegera uppgiften till rätt person.

Ser du utvecklingsmöjligheter i din roll?

– Ja, överlag finns det stora utvecklingsmöjligheter på ICA Gruppen eftersom det är ett väldigt stort företag. Som projektledare på ICA Fastigheter kan man jobba med många olika delar, till exempel som byggspecialist eller projektledare för kontor eller lagerfastigheter. Nu satsar ICA Fastigheter mycket på digitala fastigheter som också kommer bli ett område att kunna fördjupa sig inom.

Läs också: Robert är spindeln i nätet i hela byggprocessen av en ICA-butik

Om Kenneth

Namn: Kenneth Wåhlin

Utbildning: Yrkestekniska högskolan, Handels och kontor. Flera detaljhandelsrelaterade utbildningar på ICA, Coop och Favör.

Bakgrund: Avdelningschef på ej ansluten butik till någon kedja, Köpman på Favör, Föreståndare på Coop, ICA-handlare på ICA Kometens Livs Ludvika, tjänsteman på ICA

Familj: Gift och två vuxna barn

Antal år på ICA Fastigheter: 11 år på ICA Fastigheter och totalt 28 år på ICA

Mina främsta styrkor: Nyfiken på att lära mig nya saker och tycker om att lyssna på andra

Det här kan jag bli bättre på: Dokumentation

Det här är mina drivkrafter i karriären: Att lösa problem, lära mig nya saker samt ordning och reda.

Fritidsintressen: Fotografering och vår plantage som vi har i Thailand

Dela