Trampolinparker en trend som förenar motion och gemenskap

  Trampolinparker är en ny trend inom retailbranchen med inriktning mot sport och motion. I Toftanäs finns Bounce, ett självklart ställe för alla med pigga ben och rörelseglädje. Anläggningen är också en mötesplats som strävar efter att förena människor och samtidigt motverka stillasittande som båda är aktuella och omdiskuterade samhällsfrågor.

  På fitnessmässan i Älvsjö i december kunde besökarna hitta en uppsjö av olika träningsformer att prova på. Vi frågade Annika Schönefeld, uthyrningsansvarig på ICA Fastigheterm, vilka trender inom gym- och friskvårdsanläggningar som hon stöter på just nu?

  - Populärt just nu är de trampolinparker som dyker upp lite här och var. Parkerna är ett trevligt sätt att samla familjen, ha roligt och träna tillsammans på lekfullt sätt,

  berättar Annika Schönefeld.

  Dessutom är träningsformen helt väderoberoende och där besökaren lätt och smidigt bokar tider hemifrån innan besöket. Flera av aktörerna kombinerar gym och trampolinpark och kan på så sätt nå en bredare publik, då familjen tar sig till en handelsplats och kan få tillgång till flera olika träningsformer på ett och samma tillfälle, dessutom kan besöket kombineras med att uträtta ärenden eller äta en bit mat ihop. 

  Vi förstår att besöket på trampolinparken för många familjer blir ett tillfälle för dem att umgås tillsammans snarare än ett rutinärende eller en måste syssla. En stark bidragande influens till det ökade intresset tror Annika är sociala medier som hjälper till att inspirera andra familjer.

  - Föräldrar gärna delar med sig av sin upplevelse via sociala medier till vänner och bekanta i situationer när de umgås och rör sig med sina barn, säger Annika Schönefeld.

  Trampolinparken Bounce i Toftanäs samlingsplats för pigga ben

  En av de större trampolinparksaktörerna är Bounce, som ärett australiensiskt franchisekoncept inom konceptuella trampolinparker. Hösten 2016 startade sin första park i Kungens kurva söder om Stockholm och i juni 2017 öppnade de upp en av deras bäst planerade parker, enligt dem själva, på Toftanäs i Malmö hos ICA Fastigheter. 

  Här samlas så väl familjer som akrobatsugna, då utbudet av trampoliner och hinderbanor ger möjlighet till hopp och studs både för såväl nybörjaren som den erfarne gymnasten eller parkour frälste. Platsen blir en samlingsplats där besökarna trivs och har roligt tillsammans, vilket ger både gemenskap, träningsglädje och bättre hälsa. Att det är så är ingen slump utan något som Bounce strävar efter genom deras mission att inspirera till rörelse, skapa kreativa uttryck och förena människor.

  - Det är vårt ansvar mot en omvärld som sitter för mycket och behöver mer skapande och mänskligt samspel,

  skriver Bounce på sin websida. 

  ICA Fastigheter gillar hyresgäster med ett hälsotänk

  För ICA Fastigheter är Bounce en uppskattad hyresgäst då god- och hälsosam mat i kombination med motion är viktigt för hela ICA-koncernen vilket märks i ICA-butikerna som försöker uppmuntra sina kunder till hälsosamma matval.  

  - Att låta ett gym eller trampolinpark etablera sig nära en ICA-butik gör att vi förstärker människors syn på att fortsätta leva-  eller börja leva, ett hälsosammare liv, 

  SÄGER ANNIKA SCHÖNEFELD. 

  När tillgängligheten är så bra på både hälsosam mat, fysiska och roliga träningsformer, finns det inte längre någon ursäkt för att välja bort hälsa och träning, säger Annika vidare.   

  Handelsplatsen i Toftanäs kommer bli ytterligare hälsosamt då Nordic Wellness öppnar en 1 400 kvm stor gymanläggning granne med Bounce och ICA Maxi till hösten 2018.  Det blir en riktigt svettig plats, i positiv bemärkelse, avslutar Annika. 

  Vi blir lyckligare och friskare av att träna

  Samtidigt som sociala medier gör sitt för att sprida trender finns det även en uppsjö av forskning som tydligt visar att träning och rörelse är ren medicin för att vi ska må bättre och därmed undvika flera vanliga livsstilssjukdomar. Vi blir lyckligare och mer harmoniska av fysisk aktivitet, vilket än det bidrar till en allmän bättre folkhälsa. Dessutom är träning också ett sätt att umgås och öka den sociala gemenskapen i ett samhälle. Mer och mer börjar rörelse och träning bli en naturlig och prioriterad del av mångas vardag och inte bara en hobby för dem som gillar att sporta.  

  Dela