SPADTAG

Spaden i jorden för ICA Fastigheters projekt i Brunnshög, Lund

Den 12 maj togs det första spadtaget och de första träden sattes i marken för ICA Fastigheters projekt i Brunnshög Lund. Ett projekt som bland annat innehåller 258 lägenheter, ICA Kvantum och flera goda grannar som Systembolaget och Friskis och Svettis. Beräknad öppning våren 2025.

I och med byggstarten inleds bygget av Brunnshögstorget – den del av Brunnshög som kommer att bli stadsdelens nav och kärna med mat och nöjen och närheten till spårvägen och stadsdelsparken Nobelparken. Projektet beräknas vara färdigställt våren 2025.

Festlig stämning och lokal mat

På Brunnshögstorget, precis i anslutning till byggarbetsplatsen sattes tält upp där spadtaget togs - eller den cermoniella planteringen av handelskvarterets två första träd. 

Konferencier för spadtaget var välkände Måns Nilsson, som själv är från Lund och som barn gick i skola bara ett stenkast bort från byggarbetsplatsen. På ett lättsamt och entusiastiskt sätt småpratade han och ställde frågor till gästerna Christian Wilke och Anders Trana från Lunds kommun/Future by Lund som fick berätta hur Brunnshög kommit till som stadsdel och förväntas bli i framtiden. 

På scenen redo för att plantera fanns Claes Malmkvist, vd Lansa Fastigheter, Kristian Jansson, regionchef Serneke Sverige, Fredrik Ljunghill, kommunstyrelsens vice ordförande Lunds kommun, Håkan Ronnlycke, etableringschef ICA Sverige, Catarina Ekberg, chef Projektutveckling ICA Fastigheter och Jörgen Fors, ICA-handlare med barnbarnet Inez.

Cirka 90 gäster hade hittat vägen till torget som bjöds på musik, mingel och god mat med lokal prägel som Jörgen Fors komponerat ihop. 

Unikt projekt i framtida 3D-fastighet

Det nya kvarteret omfattar 22 000 kvadratmeter med ICA Kvantum, Apotek Hjärtat, Systembolaget, Friskis & Svettis, restaurang och annan service i bottenvåningen. De övre våningarna inrymmer 258 hyreslägenheter, många i mindre storlekar som attraherar unga, studenter och forskare men även lägenheter för barnfamiljer och kompislägenheter.

 - Detta är ett unikt projekt för ICA Fastigheter. Ett projekt där vi för första gången själva har utvecklat och agerar byggherre för såväl kommersiellt som bostäder. Vi är väldigt glada att ha med en långsiktig och stabil samarbetspartner i Lansa Fastigheter, säger Catarina Ekberg, chef Projektutveckling ICA Fastigheter.

ICA Fastigheter kommer långsiktigt att äga den kommersiella fastigheten och Lansa Fastigheter har förvärvat den blivande bostadsfastigheten och tillträder vid färdigställandet av 258 bostäder. 

Fokus på lokalproducerat

ICA Kvantum Brunnshög blir en inspirerande butik på 3 000 kvadratmeter med fokus på både ekologisk och lokalproducerad mat för det moderna livet i Lund. Begreppet ”härodlat ”blir verklighet tack vare den synliga vertikala butiksodling som kommer att generera färsk sallad och örter hela året.

 - Äntligen är vi på gång. Nu ser vi fram emot att flytta den lilla butiken in i den stora. Vi tar med oss det som vi är bra på där för att sedan addera ytterligare till kunderbjudandet med allt som vi kan inrymma med tanke på ytan.

 - Vårt odlingsrum blir spännande, och med stort fokus på färskvaror och färsk färdigmat samt ekologiskt och närproducerat så vill vi erbjuda Lundaborna en butik lite utöver det vanliga, säger Jörgen Fors, ny handlare ICA Kvantum Brunnshög.

Stort hållbarhetsfokus

ICA Fastigheter har tillsammans med Lunds kommun utvecklat ett gemensamt hållbarhetsprogram för kvarteret. Det innebär bland annat att hela projektet ska certifieras med Miljöbyggnad Silver och att överskottsvärmen från ICA-butikens kylanläggning kommer att förse butiken och de andra kommersiella ytorna i fastigheten med energi.

- Dagens spadtag för ICA Fastigheters projekt är ett viktigt steg för att bygga vidare på Lunds nya stadsdel och att kunna erbjuda de boende service och handel med stark hållbarhetsprofil, säger Fredrik Ljunghill (M), kommunstyrelsens vice ordförande, Lunds kommun.

 Populärt kaffemingel utanför tältet. Foto: Josefin Widell Hultgren.  

Måns Nilsson, konferencier och Jörgen Fors, framtida ICA Kvantum-handlare Brunnshög. Foto: Josefin Widell Hultgren 

Foto:Projektet har en lång resa bakom sig. Catarina Ekberg från ICA Fastigheter håller spadtagstal bredvid Claes Malmkvist, vd Lansa Fastigheter till vänster och Fredrik Ljunghill, kommunstyrelsens vice ordförande Lunds kommun till höger. Josefin Widell Hultgren.  

Claes Malmkvist, vd Lansa Fastigheter, Kristian Jansson, regionchef Serneke Sverige, Fredrik Ljunghill, kommunstyrelsens vice ordförande Lunds kommun, Håkan Ronnlycke, etableringschef ICA Sverige, Catarina Ekberg, chef Projektutveckling ICA Fastigheter och Jörgen Fors, ICA-handlare med barnbarnet Inez. Foto: Josefin Widell Hultgren. 
 

Inbjudna gästerna Christian Wilke och Anders Trana från Lunds kommun/Future by Lund som berättade hur Brunnshög kommit till som stadsdel och förväntas bli i framtiden. Foto: Josefin Widell Hultgren. 

    Dela