ICA Fastigheter sätter färg på Göteborg

På Grafiska vägen i Göteborg, i anslutning till ICA Maxi Göteborg, sitter nu fem gånger sju meter stora färgsprakande flaggvepor. Ett första steg i ICA Fastigheters engagemang i projektet ”Sätt färg på Göteborg”.

Projektet som initierades av Måleriföretagen i Sverige har som ambition att ge arbetssökande unga en chans till ett riktigt yrke som byggnadsmålare samtidigt som de sätter färg på staden med olika konstprojekt och samarbeten.

ICA Fastigheter är första privata fastighetsägaren som engagerar sig i projektet som kommer smycka vår handelsplats vid Grafiska vägen i Göteborg, ett stenkast bakom Liseberg.

-        I vårt projekt har vi inspirerats av platsens historia, som en gång i tiden var platsen för ett tryckeri. Här trycktes och distribuerades telefonkatalogen en gång i tiden, säger Annika Schönefeld, ansvarig för projektet hos ICA Fastigheter.

Uppdraget att skapa ICA Fastigheters målning gick till konstnären Alexandra Nildén vars första stycke konst nu pryder en del av fasaden på Grafiska vägen.

-        Ett missförstånd i vår beställning till konstnären gjorde att vi kom fram till att utveckla den konstnärliga miljön i ytterligare dimensioner. Vi använder nu fasaden på ett sätt som kommer skapa en större upplevelse än vad vi först hade tänkt oss. Det är fantastiskt roligt att se resultatet, säger Annika Schönefeld.

För konstnären tillika grafiska designern Alexandra Nildén har inspirationen kommit från många håll.

-        Kopplingen till tryckeriet är såklart en del, men jag har också velat skapa en hyllning till den grafiska traditionen som givit gatan dess namn, säger Alexandra.


Mer om initiativet Sätt färg på Göteborg
Sätt färg på Göteborg är ett färg- och utbildningsprojekt som erbjuder unga mellan 19–24 år från Göteborgsregionen möjligheten att utbilda sig till byggnadsmålare – ett yrke i stort behov av arbetstagare.    Dela