Väggmålning vid ICA-butik sätter färg och skapar arbete

Tidigare en trist svart plåtfasad. Nu en vacker spegling av närområdet och återblick av livet vid hamnen. Målningen är en del av projektet ”Sätt färg på Göteborg” som sysselsätter arbetssökande ungdomar, som ICA Fastigheter sponsrar.

Inkludera fler unga i stadsutveckling med färg som verktyg. Det är vad projektet ”Sätt färg på Göteborg” gör, och som ger unga chansen att lära sig yrkesmåleri från grunden. Målet är att det ska resultera i en lärlingsanställning som målare och ett fast jobb. ICA Fastigheter har sedan 2018 sponsrat projektet.

Inspirerad av områdets historia

Nu senast i Sannegården där konstnären Alexandra Nildén tillsammans med lärlingar i åldern 19–24 år satte färg på ICA Kvantum Sannegårdens fasad. Alexandra har inspirerats av att lyfta in grannskapet och områdets historia med stöd av handlaren Andreas Gunrup och placemakingarbete från ICA fastigheter. Resultatet en 6 gånger 7 meter stor fasadmålning. Konstverket speglar livet runt och i Sannegårdshamnen och Göta älv, från historiska anor som smutsig kolhamn till dagens moderna marina och småbåtshamn.

-        När jag stod och målade i veckan, det sista lite svårare bitarna, fick jag många glada miner och hejarop. En man som bor tvärs över gatan och tyckt den svarta väggen varit så dyster från sitt fönster var väldigt glad och tacksam för färg och form, säger Alexandra Nildén.

Bidra med framtidsutskikter för ungdomar

De dekorativa projekten som ICA Fastigheter sponsrat Sätt färg på Göteborg fungerar som ett delmoment i deltagarnas utbildning där de har lärt sig att sparmåla och finjustera sin målarteknik. 

- Det känns väldigt fint att vi som fastighetsbolag kan bidra med framtidsutsikter för de här duktiga ungdomarna, samtidigt som vi får vackra livfulla konstverk som skapar en härlig känsla runt våra marknadsplatser, säger Annika Schönefeld.

 Väggmålningen som peglar livet runt och i Sannegårdshamnen och Göta älv, från historiska anor som smutsig kolhamn till dagens moderna marina och småbåtshamn.


Konstnären Alexandra Nildén framför sitt verk.

Dela