Karriär | 22 mars 2018

  Butikspraktik gav Niklas Wetterling många värdefulla insikter

  Som en del av ICAs kundfokuserade arbetssätt gör alla nyanställda butikspraktik – oavsett var man arbetar i koncernen eller vilken funktion man har. Syftet är att öka förståelsen för arbetet i butik. Niklas Wetterling, investerings- & finansieringsanalytiker på ICA Fastigheter, kom tillbaka efter sin praktik med många värdefulla insikter – bland annat vikten att bygga flexibla butiker som håller över tid.

   

   Vad fick du göra under din praktik?

  Jag praktiserade två dagar på Maxi ICA Stormarknad Lindhagen i Stockholm. Inledningsvis var jag med på morgonmötet och dagsplaneringen tillsammans med ICA-handlaren Mats Larsson, avdelningscheferna och butikschefen. Därefter fick jag testa på ordinarie butiksarbete på flera olika avdelningar. Bland annat online, kolonial och bageriet. Avslutningsvis hade jag en givande genomgång med Mats om hur det är att driva en ICA-butik och hur butiken samarbetar med olika avdelningar inom ICA Gruppen.

   Vad tyckte du om praktiken?

  -  Praktiken var väldigt nyttig, framförallt för att få bättre insikt i ICAs kärnverksamhet. Det var även väldigt roligt att träffa alla drivna och engagerade ICA-kollegor i butiken.

   Vilka är dina reflektioner efter praktiken? Vad tar du med dig?

  -  Yrkesmässigt tar jag med mig att det är viktig att försöka bygga flexibla lokaler i så stor utsträckning som möjligt eftersom användning och behov förändras över tid. Maxi Lindhagen, som ägs av en extern fastighetsägare, är ett bra exempel då det har skett flertalet ombyggnationer de senaste åren för att möta kundernas behov.

  -  Exempelvis har både Apotek Hjärtat och en sushibar integrerats in i ICA-butiken och en drive-thru-lösning har också tillkommit för att online-kunder på ett så smidigt sätt som möjligt ska kunna hämta sina matkassar. Därtill har lagerytor omfördelats för att skapa mer yta åt den växande online-avdelningen.

   Tycker du att butikspraktik hos våra ICA-handlare är en bra del av ett introduktionsprogram av nya medarbetare?

  -  Ja, absolut. Eftersom jag själv inte har arbetat med detaljhandel tidigare så var det väldigt lärorikt att testa på butiksarbete och få tillfälle att lära mig mer om ICAs kärnverksamhet. För mig som verksam inom fastighetsbranschen var praktiken också en viktig påminnelse om att det inte är fastigheterna i sig som är det viktigaste. Utan det är livet i och omkring dem.

   

  Dela