Karriär | 21 november 2018

  Johan Petri säkrar vår strategi och fastighetsportfölj

  Att vara strategi- & investeringsanalytiker på ICA innebär att träffa och göra affärer med alltifrån en stor fond, till en järnhandlare i en liten ort någonstans i Sverige som gör sitt livs största affär. Vi träffade Johan för att höra hur hans väg till att bli strategi- & investeringsanalytiker hos oss på ICA Fastigheter sett ut.

  Vad fick dig att ta steget till ICA?

  – Jag läste en nyhet från ICA Fastigheter i fastighetsmedia om en nyrekrytering av transaktionsansvarig – och då tänkte jag ”ICA, shit vad kul!”.

  – Jag ville över till fastighetsägarsidan från konsultsidan och tyckte det lät spännande att jobba på ICA som inte bara höll på med fastigheter, och när jag såg en annons sökte jag.

  Vad har du jobbat med tidigare?

  – Jag började mitt första jobb 2011 på Roschier Attorneys Ltd och jobbade med företagsöverlåtelser med stort fokus på fastighetsaffärer. Efter ett tag tyckte jag inte juridiken var kul längre och då gick jag över till rollen som finansiell rådgivare på PWC och jobbade med fastighetsaffärer ur det finansiella perspektivet, då hade jag bland annat ICA som uppdragsgivare.

  Hur var förändringen att gå från konsult till ägarsidan?

  – Nu sitter man på affären vilket är mycket roligare och man får vara med och ta helhetsbesluten.

  Berätta om din roll, vad gör en strategi- och investeringsanalytiker på ICA Fastigheter?

  – Man kan dela upp det i två delar. Dels så jobbar jag med förvärv och avyttringar och dels med våra strategirelaterade fastighetsfrågor. Det handlar mycket om att lära känna den fastighetsportfölj vi har.

  Vad är roligast i din roll?

  – Det roligaste tycker jag är att göra affärer! Där är det väldigt kul att jobba på ICA. Det är en stor bredd på typerna av affärer vi gör, ena dagen kan det vara med en järnhandlare i en liten stad någonstans i Sverige och den andra dagen med en stor fond som gör det här varje vecka. Det handlar mycket om att möta motparten och det är väldigt roligt tycker jag.

  Hur tänker ni kring affärerna ni gör?

  – Det är kul att vara på ett starkt varumärke som ICA, som inte gör det snabbaste och billigaste och att vi har ett varumärke som vi är rädda om, och då rundar vi inte hörn. Vi ska kunna stå för det vi har gjort och att båda parterna i affären ska bli nöjda i slutändan.

  Ser du utvecklingsmöjligheter i din yrkesroll på ICA Fastigheter?

  – Det gör jag absolut! Bland annat vill jag i takt med att jag får mer erfarenhet göra större och större affärer själv. Jag vill även lära mig ännu mer av vad projektutvecklarna hos oss gör.

  Du är med i Novare och Veckans Affärers mentorprogram? Vad handlar det om?

  – Ja, det är ett väldigt givande program! Jag blev rekommenderad och sedan antagen att vara med i Novare- och veckans affärer mentorskapsprogram i Stockholm. Dels så ses man flera adepter vid olika tillfällen och lyssnar på väldigt intressanta ledare och dels får man en egen mentor från näringslivet som man kan prata med och lära sig av. Just möjligheten att få en extern mentor att bolla tankar och idéer med tycker jag är det mest värdefulla.

  Läs också: Robert är spindeln i nätet i hela byggprocessen av en ICA-butik

  Om Johan

  Namn: Johan Petri

  Utbildning: Ekonom och Jurist

  Familj: Sambo och två döttrar

  Antal år på ICA Fastigheter: 2,5 år

  Mina främsta styrkor: Jag anser mig vara social och tror att jag är hyfsad på att få personer runt mig att ha kul!

  Det här kan jag bli bättre på: Förstå saker bättre ur andras perspektiv

  Det här är mina drivkrafter i karriären: Ha kul samtidigt som jag lär mig och känna att jag bidrar

  Fritidsintressen: Natur- och friluftsliv, skidåkning och långdistansidrotter

  Dela