ICA Maxi i Enköping får en digital tvilling

  En digital tvilling av Maxi ICA Stormarknad Enköping ska ge lägre energiförbrukning och spara tid och pengar – och ta ICA Fastigheter in i framtiden. - Jag såg direkt möjlighet till en lönsammare och mer miljöoptimerad butik, säger ICA-handlaren Johan Borg.

   Inom industrin är den digitala tvillingen ingen nyhet. Med en digital tvilling – en uppkopplad virtuell kopia av en verklig produkt – har man länge kunnat kvalitetssäkra och vrida och vända på produkten virtuellt innan den produceras. Helt enkelt en smartare ersättning till dyra fysiska prototyper.

  Inom fastighetsbranschen är den inte lika vanlig. Men nu kan ICA-handlaren Johan Borg i Enköping välkomna en digital tvilling till sin butik och ICA-familjen. ICA Fastigheter testar nämligen flera nya tekniker och hur de kan hänga ihop och skapa framtidens digitala och smarta fastighet.

   

  Butiksförnyelser i digitala tvillingen

  FörvaltningEN är den absolut största kostnaden i en livscykelkostnadsanalys hos en fastighet. Både tid och kostnader kan kapas avsevärt tack vare tvillingen. Det menar Jonas Stenberg, digital projektutvecklare på ICA Fastigheter.

  - Vi kan tillsammans med handlaren testa butiksförnyelser direkt i den digitala tvillingen och hitta den bästa lösningen. Det är betydligt billigare att flytta en vägg digitalt än att göra det i verkligheten. När vi kan koppla på sensorer kommer handlaren kunna se energiförbrukning och temperaturskillnader och se hur man kan optimera och reducera förbrukningen, säger Jonas Stenberg.

  - Vi testar också funktionaliteter för att göra felanmälan mycket enklare när butikspersonalen direkt i en app kan peka ut, i den digitala tvillingen, var problemet finns och bifoga ett foto. Det gör att servicepersonalen direkt kan skicka rätt person med rätt utrustning. Det sparar såväl tid som pengar.

   

  Förebyggande av driftstörning

  I samband med ett omfattande förnyelseprojekt av Maxi ICA Stormarknad i Enköping. såg ICA Fastigheter möjligheten att nyttja tillfället och testa lösningar för framtidens smarta fastighet. Handlare Johan Borg var inte sen att tacka ja när frågan kom.

  - Jag såg direkt möjlighet till en lönsammare och mer miljöoptimerad butik. Jag ser framförallt en stor potential kring förebyggandet av driftstörningar som kan orsaka mycket tid- och pengatapp för oss handlare, säger Johan Borg, handlare. 
  Minnet av en krånglande karuselldörr i butiksentrén förra året gav Johan insikt om fördelarna med digitala fastigheter. Stoppet ledde till missnöje bland kunderna och att flera till och med uppfattade butiken som stängd och åkte vidare till andra aktörer.

  bYTA DÖRR PÅ FÖRHAND

  Tack vare att den digitala tvillingen föds med statistik om antal öppningar samt produktinformation direkt från dörrleverantören kommer ICA Fastigheter och handlaren på förhand veta när service behöver genomföras.

  - Hade vi vetat att motorn på karuselldörren var på väg att ge upp hade vi kunnat byta ut den innan felet uppstod och undvikit missnöje bland kunder och inkomsttapp. Det kommer vi att kunna göra nu. Det gäller att ligga steget före, säger Johan.

   

  "Vi hittar nya möjligheter varje dag"

  Steget mot att bli en digital fastighetsägare har bara börjat för ICA Fastigheter. Något som Jonas Stenberg och kollegorna på ICA Fastigheter redan nu kan konstatera är att potentialen kring digitala fastigheter är stor. Särskilt när det kommer till att använda sensorer och den data som genereras.

  - Vi hittar nya möjligheter varje dag och håller som bäst på att bena ut vilka delar vi ska använda och rulla vidare. Inte bara kring förvaltningen, utan också affärsmässigt för handlaren. Ta till exempel möjligheterna med sensorer som läser av shoppingmönster och kundrörelser i butiken. Våra fastigheter är en källa av värdefulla data.

  - Idag ligger det mesta av de kommersiella fastigheternas värde i det geografiska läget. Imorgon ligger det i datan. Något tillspetsat men kanske inte så långt ifrån sanningen som man kan tro, säger Jonas Stenberg.

  Dela