Tre snabba frågor till en blomsterexpert

  Våren är sen i år och trots att maj månad är här är det fortfarande frost på nätterna. För oss vintertrötta som längtar efter vår och att starta vårens planteringar, undrar vi nu vilka blommor klarar de kalla nätterna just nu? Vilka blommor bör man satsa på om man vill göra balkongen eller trappan fin till vårens helger? Vi passade på att fråga vår blomsterexpert Christina ”China” Rane, ägare av Barkarbystadens Blommor, som är en av 16 hyresgäster hos ICA Fastigheters marknadsplats Flottiljen Köpkvarter i Barkarby utanför Stockholm.

  1) Med tanke på frosten om nätterna, vilka blommor tycker du passar bäst i balkongens krukor just nu?

  Penséer passar väldigt bra i tidiga planteringar, även Bellis (Tusensköna) och Mysotis (Förgetmigej) klarar kylan bra. Jag tycker också om att använda Plättar i luften som växer på sig och håller sig fin långt in på hösten.  

  2) Behöver dessa blommor skötas på något speciellt sätt för att klara frosten?  

  Nej, plantorna klarar ner till minus fem grader, blommorna som är i blom kan dock bli lite ledsna och därför kan man om man vill täcka dom över natten, (en upponervänd pappåse är toppen).  

  3) Och när det har blivit varmare, vilka blommor tycker du passar bra i krukorna för den som inte vill plantera om varje månad, utan vill ha blommor som håller en hel balkongsäsong?  

  Jag är personligen väldigt förtjust i Pelargoner av alla sorter. Dom är väldigt blomvilliga ända till långt in på hösten och är väldigt lättskötta, älskar sol och värme och tål en hel del torka. Jag tycker det är fint att blanda upp med något grönt och behåller då gärna Plättarna från vårplanteringen, (dom får vara kvar i höstplanteringen med Ljungen också).

  Och så slutligen:

  Chinas tre tips FÖR ATT FÅ UTEBLOMMORNA ATT VÄXA OCH FRODAS

  1. Köp inte billiga säckar med plantjord utan betala mer för en bra jord så kommer det att växa så det knakar.

  2. Plantera växterna i rejäla krukor med plats för mycket jord och stora rotklumpar. Generellt kan man säga att uteväxter behöver cirka tre gånger så mycket jord som dom har i krukan från butiken. Detta underlättar vattning och skötsel när rötterna har vuxit till sig.

  3. Slutligen så vattna ordentligt när man vattnar och låt torka upp lätt mellan vattningarna.